Total Pageviews

Friday, March 23, 2012

Jerawat??!!

Okay guys, ni aku nak share 1 story.
Awal bulan 2 time awal2 masuk sem.. aku memang teringin sangat nk beli sabun susu beras yg RM18.. *aku x ingat jenama apa* tp x sempat nk beli sebab busy nk masuk kelas dah kan..
Nak dijadikan cerita aku beli lah sabun susu beras yg RM8 nie.

Tapi sebelum tu aku nak stori sejarah produk2 aku..

Okay untuk pengetahuan semua, kulit aku ni memang sensitif giler.. X boleh suke2 hati nak pakai Olay ke, SimplySiti ke, Himalaya ke, dan mana2 produk yg berkesan bg korg tapi TIDAK BAGI AKU :( Sedih gila siot..
So masa zaman matrix muka aku memang naik jerawat besar2 kat dahi pipi dagu.. memang seram gila aku tgk muka aku sendiri *korg tgk lg la korg ngeri* hahaha.
Time matriks tulah aku try beli Himalaya *lepas dapat elaun RM1100 sem 1 :P*
Okay aku beli produk Himalaya 1 set (pil neem, mask muka, pencuci muka)
Memang excited lah kan sebab produk berjenama, mesti lah berkesan siap ada pil lagi tu..
Mask muka dia kaler hijau lumut tu.. Bila aku pegi toilet org pndg seram2 jer kat aku :P

Tup tup tap tip tup dah dekat 2 bulan aku pakai tapi 1 jerawat pon x kurang ! aishhh memang problem lah kulit muka aku ni, aku beli mahal2 x nak proses pulak! Bukan salah Himalaya tu tapi dalam badan aku x dapat hadam pil n bahan2 kimia tu kot :P

Aku beralih arah ke farmasi.. dan staff tu cadangkan aku pakai Topicil & pencuci muka Acne Aid (sebab staff tu dulu muka bnyk jerawat jugak so aku beli) ,lg pon aku ni mudah terpedaya. hew hew hew.
Okay Topicil ni adalah sejenis ubat racun dan x perlu susah2 nk guna tangan, sebab kita perlu tekapkan jer kat muka.. mcm ni lah rupa Topicil ni.. harga hanya RM36 sahaja. Murah kan??


Acne Aid pulak harga RM10.90 dekat farmasi manakala RM14.90 dekat WATSON. So korang pilih la nk beli kat mana :P Sabun ni pulak tajam.. kalau boleh jgn bernafas time tgh cuci muka korang, kalau x mesti menusuk tajam kt hidung korang dan pedih.. ^^

Macam ni lah rupa sabun Acne Aid tu. Kalau nak guna potong dua/empat biar x kembang sabunnya.

Okay lepas pakai kedua-dua produk ni, alhamdulillah jerawat2 aku yg besar semua hilang x tumbuh dah :)
Tinggal jerawat2 kecik halus2 jer..*still x puas hati sebab x licin* hahaha.
So lepas jer habis matrix aku stop guna dua-dua produk ni..
Apa pulak yang aku guna?? *bertukar-tukar kan?* wink2 ;)

Aku suruh mama tolong simpan air basuhan beras yg kedua untuk aku.. Kan kita basuh beras kan.. kali kedua punya air tu mama simpan dalam jug and bg kat aku..
Aku x terus cuci muka guna air beras tu,aku selawat 3 kali dulu then baru basuh muka aku.
Alhamdulillah memang berkesan. Nampak bersih muka aku..

Tapi tulah bila da masuk hostel macam mana nak dapatkan air beras lg?? masak nasi memang masak tapi jarang-jarang.
Sebab tulah aku beli sabun susu beras ni.. sebab air beras dapat bersihkan muka aku so aku beli..


Dah 3 minggu aku pakai, kat dahi aku dan pipi aku naik balik jerawat halus2!! uwaaaaaaaaaaaaa mama bising suruh aku buang sabun tu sebab x elok kat muka aku..
Skang tgh naik balik jerawat halus dimukaku.. :(
adehh. padah nya aku bertukar2 pencuci muka. kn?
Kalau kulit aku putih bersih x sensitif macam kau orang semua xpelah..^_^
hissyhh

Lepas ni segala recommendation untuk guna bahan2 kimia yg lain aku akan tolak..
S.E.R.I.K .. :)

4 comments:

eika said...

dah tuh skg ko pkai ape pika????aku pown pkai gak sabuh beras nih...aku suke..lpas bsuh ase sgt fresh...tp ak siap p jmp Dr,dy bg ubat mkn n dy suggest kat ak cube produk sendayu tinggi...ok la..jz nk constant uh yang mls..bub mhal..bg aku la..:p

syazzriena said...

hmm kene try makan suplement dulu lah.. try too basic... makan suplement vita e, b-complex dan c..
try makan vco.. untuk oder ley call 0174155074.. sy dulu pun truk muke

Unknown said...

Mana eh beli topicil..xda jmpa la

ungku fatin said...
This comment has been removed by the author.